utorak, 7. travnja 2009.

nemo uči o kuhanju

Nemo je dopodne proveo u izradi kolača za proslavu Marijinog rođendana. S obzirom da je bio pozvan na roštilj (free food!), a nije baš imao vremena ni novca za kupnju poklona potrošio je malo svojeg vremena na kuhanje. Recept je pokupio od majke, a mama kaže:
2 čaše integralnog brašna
1 prašak za pecivo
2 čaše čaja od mente
3 žlice ulja
1/2 čaše rogača (ili mljevenog maka)
1/2 čaše krupno mljevenih oraha (ili badema, lješnjaka i sl.)
1/2 čaše suhog voća (grožđice, brusnica, marelica i sl.)
3 žlice meda

Pomiješati suhe sastojke, te zatim dodati tekuće. Sve dobro izmiješati i peči na 170°C 40 minuta. Preporuka: koristite manji protvan ili napravite više smjese ako imate samo veliki.
Uvjerljivo najviše vremena je potrošio na kupnju integralnog brašna kojeg u Splitu čini se ne drži niti jedna kvartovska trgovina, pa je morao do supermarketa. Interesantna stvar sa ovim kolačem je što u njemu nema jaja ni šećera (jedino med ima veze sa životinjama ;) Nemu zapravo zanima što služi kao vezivno sredstvo (obično tomu služe jaja), ima li netko ideju ili prijedlog kako to istražiti?

Dobra stvar je što mu danas kolač nije zagorio, pa je čak bio jestiv :) Zadnji put (i prvi put) kad je Nemo koristio ovaj recept kolač mu je zagorio zbog glupe pečnice (što je popravljeno u međuvremenu) pa se blamirao pred svojim profesorima - bilo je to za jednu "čajanku" koju su Nemo i cimeri organizirali povodom useljenja u stan i na koju su bili pozvani profesori koji su nas i dovukli na studij dolje (da u tak' smo si dobrim odnosima :)

Broj komentara: 5:

  1. Vrlo zanimljiv recept. Mislim da ću to isprobati vrlo uskoro. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. prednost mu je jednostavnost :) samo treba malo zamućkati stvari i pričekati da se ispeče. ali što ga drži na okupu??

    OdgovoriIzbriši
  3. ne znam što ga drži u komadu, al imaš puno kolača bez jaja...

    OdgovoriIzbriši
  4. pa med i ulje...to je skroz viskozno

    OdgovoriIzbriši
  5. med i ulje pomažu kod okusa, no nemaju baš puno veze sa formacijom tjesta. jaja obično pomažu držati sve sastojke na okupu i definiraju teksturu tjesta, tjesto je finije s njima. glavna gradivna stvar je gluten iz brašna. inače našao sam na ovom linku ponešto o zamjeni za jaja http://vegetarian.about.com/od/vegetarianvegan101/f/eggsubstitute.htm

    OdgovoriIzbriši