četvrtak, 9. travnja 2009.

nemo uči o izradi videa

Nemo je danas nakon malo previše vremena napokon završio sa izradom videa za Metodiku nastave fizike. Cilj je bio multimedijalno obraditi jedan pokus iz fizike, tako da bude prilagođen za uzrast osnovne škole. Nemo je odabrao savijanje prostora, što nije baš klasično gradivo osnovne škole, ali svo predznanje bi jedan učenik 8. razreda mogao imati. Recimo da bi obrada ovakvog modela mogla biti jedna kreativna vježba za kraj cjeline o kinematici, nakon što se obradi ovisnost akceleracije o sili. "Recept" za izradu ovog videa:
Odrediti cilj snimanja
Pomoću kamere snimiti željenu pojavu
Obaviti mjerenje/ekstrakciju podataka i napraviti analizu
Napraviti scenarij
Napraviti prezentacije koje se koriste za objašnjavanje pojave (kojim god metodama želite, samo da je dobro :)
Snimiti naraciju i ukomponirati snimke pojave





A kako je to Nemo savijao prostor? E pa pogledajte video :) Stvar je prilično jednostavna. Pretpostavka je bila da se savijanje prostora može modelirati pomoću plahte, koja se rastegne tako da većim dijelom slobodno stoji u zraku i zatim se u njezin centar stavi jedna teža kuglica koja tu plahtu savije. Ako gledate odozgo na takav način ste odglumili gravitacijsko polje u 2D svemiru. U slučaju da pustite drugu kuglicu da se giba u tom "gravitacijskom polju" vidjet ćete da ta kuglica skreće prema centralnoj kuglici ovisno o početnoj brzini i smjeru.


Mjerenje se vrši indirektno preko snimke kretanja. Na pametan način se kamera stavi iznad plahte (zapravo bolje je reći da se plahta stavi ispod kamere, inače ćete se jako napatiti sa postavljanjem cijele stvari) i pusti ju se da snima sve što se dešava ispod. Inače stvar koja je Nemi pala na pamet tek nakon što je na računalu vidio snimke je da će mu se kamera njihati još dosta dugo nakon što se prividno smirila. S te udaljenosti i mali pomaci kamere radit će vidljive pomake na snimci što može omesti kasnije mjerenje u videu, no Nemi se nije dalo sve ponavljati (zaključak je bio da su pomaci ipak zanemarivo mali ;) Pomoću programa Coach 5 se može mjeriti unutar videa - u svakom frameu videa potrebno je kliknuti na mjesto gdje se nalazi objekt kojem se mjeri položaj - nema tu sofisticiranih metoda prepoznavanja objekata. No i to je sasvim dovoljno da dobijete niz točaka za X i Y koordinate, u ovisnosti s vremenom, što se kasnije lako analizira. Tablicu sa podatcima i grafove možete naći ovdje.

Jedino što ćete vidjeti da ovaj model sa plahtom nije baš najbolji - no siguran sam da može i bolje, pa ako vas je volja slobodno se pridružite pozivu iz videa i napravite svoje snimke kretanja u gravitacijskom polju. Ja ih lako kasnije mogu analizirati i vidjeti da li je vaš model bolji :)

Fotke sa cijele sesije snimanja pokusa (i drugih ljudi) možete naći ovdje!

3 komentara:

  1. 2:58 "zato što ona pada prema centru", mislio si "pa ona pada prema centru"?

    OdgovoriIzbriši
  2. točno. inače tako mi i treba kad radim voiceover u zadnji tren :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema veze, super je video. Prvi je, malo je nespretan, ali sasvim simpatičan. Samo nastavi, ja redovito pratim.
    Marina

    OdgovoriIzbriši