Nemo je dopodne proveo u izradi kolača za proslavu Marijinog rođendana. S obzirom da je bio pozvan na roštilj (free food!), a nije baš imao vremena ni novca za kupnju poklona potrošio je malo svojeg vremena na kuhanje. Recept je pokupio od majke, a mama kaže:
Dobra stvar je što mu danas kolač nije zagorio, pa je čak bio jestiv :) Zadnji put (i prvi put) kad je Nemo koristio ovaj recept kolač mu je zagorio zbog glupe pečnice (što je popravljeno u međuvremenu) pa se blamirao pred svojim profesorima - bilo je to za jednu "čajanku" koju su Nemo i cimeri organizirali povodom useljenja u stan i na koju su bili pozvani profesori koji su nas i dovukli na studij dolje (da u tak' smo si dobrim odnosima :)
2 čaše integralnog brašnaUvjerljivo najviše vremena je potrošio na kupnju integralnog brašna kojeg u Splitu čini se ne drži niti jedna kvartovska trgovina, pa je morao do supermarketa. Interesantna stvar sa ovim kolačem je što u njemu nema jaja ni šećera (jedino med ima veze sa životinjama ;) Nemu zapravo zanima što služi kao vezivno sredstvo (obično tomu služe jaja), ima li netko ideju ili prijedlog kako to istražiti?
1 prašak za pecivo
2 čaše čaja od mente
3 žlice ulja
1/2 čaše rogača (ili mljevenog maka)
1/2 čaše krupno mljevenih oraha (ili badema, lješnjaka i sl.)
1/2 čaše suhog voća (grožđice, brusnica, marelica i sl.)
3 žlice meda
Pomiješati suhe sastojke, te zatim dodati tekuće. Sve dobro izmiješati i peči na 170°C 40 minuta. Preporuka: koristite manji protvan ili napravite više smjese ako imate samo veliki.
Dobra stvar je što mu danas kolač nije zagorio, pa je čak bio jestiv :) Zadnji put (i prvi put) kad je Nemo koristio ovaj recept kolač mu je zagorio zbog glupe pečnice (što je popravljeno u međuvremenu) pa se blamirao pred svojim profesorima - bilo je to za jednu "čajanku" koju su Nemo i cimeri organizirali povodom useljenja u stan i na koju su bili pozvani profesori koji su nas i dovukli na studij dolje (da u tak' smo si dobrim odnosima :)
Vrlo zanimljiv recept. Mislim da ću to isprobati vrlo uskoro. :)
OdgovoriIzbrišiprednost mu je jednostavnost :) samo treba malo zamućkati stvari i pričekati da se ispeče. ali što ga drži na okupu??
OdgovoriIzbrišine znam što ga drži u komadu, al imaš puno kolača bez jaja...
OdgovoriIzbrišipa med i ulje...to je skroz viskozno
OdgovoriIzbrišimed i ulje pomažu kod okusa, no nemaju baš puno veze sa formacijom tjesta. jaja obično pomažu držati sve sastojke na okupu i definiraju teksturu tjesta, tjesto je finije s njima. glavna gradivna stvar je gluten iz brašna. inače našao sam na ovom linku ponešto o zamjeni za jaja http://vegetarian.about.com/od/vegetarianvegan101/f/eggsubstitute.htm
OdgovoriIzbriši